Kilpailu maailmanmarkkinoilla yhä edullisempien vaatteiden valmistamiseksi sai meidät heräämään todellisuuteen.  Noin 25 vuotta sitten t-paita maksoi asiakkaallemme 18 markkaa ja samaan aikaan jäätelötöttörö maksoi 3 markkaa. Nyt jäätelötöttörö maksaa noin 3€ ja t-paita alimmillaan 2.95 €. Sopii kysyä millä tavoin t-paidan hinta saadaan niin alhaiseksi? Alan tuntien voin kertoa, ettei ainakaan luontoa säästäen ja yhteiskuntavastuuta kantaen. 

Usein ajatellaan, että puuvilla on orgaaninen tuote ja samalla myös ympäristöystävällinen ratkaisu. Näin ei kuitenkaan ole. Puuvillan kysyntä maailmanmarkkinoilla on noussut jatkuvasti ja siitä syystä sitä pyritään tehoviljelemään. Viljely kuluttaa vettä ja kasvun nopeuttamiseksi käytetään paljon lannoitteita. Puuvillan värjäämiseen käytetään kemikaaleja ja värien huuhteluun vettä. Vastuuttomat valmistajat kaatavat kemikaalit maahan ja veden puhdistamattomana takaisin luontoon. Tulee halvaksi. Alhaisten tuotantokustannusten saavuttamiseksi tuotteita ommellaan huonoissa olosuhteissa ja joskus vielä lapsityövoiman avulla.

Vaatteiden valmistuksessa on tavallista, että toimia peitellään erilaisilla sertifikaateilla, joita on helppo hankkia ilman, että niillä olisi todellisuuden kanssa paljonkaan tekemistä. Paperit joko väärennetään tai sitten kansainvälisten tarkastajien käynnin ajaksi järjestetään näytelmä, joka ei vastaa todellisuutta.

Me emme voineet sulkea silmiämme tältä kehitykseltä ja siksi palasimme perusasioiden ääreen. 

Back to basics-ohjelmamme käsittää vaatteita, jotka on kaikki valmistettu vastuullisesti omassa tuotannossamme Turkissa. Hyvin suunniteltuja, hyvin tehtyjä ja valmistettu vastuullisesti tuotetuista materiaaleista. Tuotantomme sijaitsee Antalyassa, missä jokainen turisti voi katsella bussin ikkunoista puuvillaviljelmiä ja todeta omin silmin miten puuvillaa kasvatetaan. Värjäämöissä käytetään saksalaista koneistusta ja kaikki kemikaalit puhdistetaan. Tehtaissamme ei lapsia näy ja työaikoja noudatetaan siinä kuin Suomessakin. Saksalaiset sertifiointilaitokset käyvät säännöllisesti paikan päällä. Meillä on vieläpä videoyhteys tehtaalle.

Back to basics on muutakin kuin vastuullista toimintaa. Se pitää sisällään vanhanaikaiseksi käyneen hyvän palvelun. Laskimme custom design-tuotteiden minimin 100 kappaleeseen. Siis minimi 100 kpl omalla mallilla, niskalapuilla, materiaalilla, jne. Jos asiakkaamme valitsee niistä kankaista, jotka olemme parhaiksi valinneet, toimitusaika tehtaalta on vain 2 viikkoa.

Eikä tässä vielä kaikki: Ensimmäisenä yrityksenä Euroopassa otimme käyttöömme amerikkalaisen SoftInk suunnitteluohjelmiston. Asiakkaamme voivat halutessaa itse suunnitella painatukset ja brodeeraukset yrityksemme nettisivuilla olevan linkin kautta.

Back to Basics tulee jatkossa olemaan yrityksemme kivijalka. Eikä se pysähdy pelkkiin vaatteisiin, vaan valikoimamme tulee kasvamaan. Kunnollisia tuotteita vastuullisesti.